Kvarner newsletter / broj 6

25. Tjedan suvremenog plesa
U znaku najvećih imena plesne scene

Na ovogodišnjem jubilarnom, 25. Tjednu suvremenog plesa, koji se od 26. svibnja do 3. lipnja organizira u Zagrebu i Rijeci, predstavit će se 13 koreografa i trupa iz 12 zemalja.

Od 26. svibnja do 3. lipnja Zagreb i Rijeka bit će domaćini 25. Tjedna suvremenog plesa, na kojem će se predstaviti 13 koreografa i trupa iz 12 zemalja. Kao uvod u ovogodišnji jubilarni, najveći festival suvremenog plesa u Hrvatskoj, u Zagrebu je potkraj travnja organizirano dvodnevno gostovanje vodeće izraelske plesne trupe Inbal Pinto Dance Company. Dobro poznata publici u Hrvatskoj, ta je trupa i ovom prigodom pobrala velike ovacije publike, a predstavila se predstavom “Shaker”. Za tu su predstavu njezini koreografi Inbal Pinto i Avshalom Polak lani dobili priznanje izraelskog ministarstva kulture i obrazovanja.

Na 25. Tjednu suvremenog plesa kao najveća atrakcija najavljeno je gostovanje britanske trupe Random Dance Company s predstavom “Entity”. Praizvedba predstave održana je 10. travnja u Londonu, a potpisuje ju jedan od najznačajnijih koreografa današnje plesne scene Wayne McGregor.

Organizator Tjedna suvremenog plesa je Hrvatski institut za ples i pokret, a tijekom 24 godine njegova održavanja predstavilo se više od 500 renomiranih umjetnika iz mnogih zemalja i izvedeno oko pedesetak premijernih izvedaba domaćih autora.