Novosti s Kvarnera

Spremi u moj planer

JESTE LI ZNALI?

Preuzmite novu mobilnu aplikaciju Visit Kvarner ovdje:

     

Na zadovoljstvo mnogobrojnih skijaša i ljubitelja Platka od kraja siječnja u funkciji je nova žičara Radeševo 2. Odlična je to vijest za Platak na kojem je od izgradnje zadnje žičare prošlo više od 40 godina. Radi se o četverosedežnici, vrijednoj približno 4,8 milijuna eura, najvećoj investiciji u povijesti skijališta koju je u potpunosti financirala Primorsko-goranska županija putem Goranskog sportskog centra. Nova žičara dugačka je 800 metara, ima 114 stolaca, od kojih je dio opremljen nosačima za bicikle. Ukupna visinska razlika koja se savladava od donje do gornje stanice iznosi 244 metra, dok je duljina trase žičare oko 870 metara.

 

U Primorsko-goranskoj županiji je tijekom 2023. godine ostvareno 3,2 milijuna dolazaka i 18,3 milijuna noćenja, što je za 5% više dolazaka i 1% više noćenja od 2022. te za 3% više dolazaka od 2019. godine.

 

ODRŽAN KVARNERSKI DAN TURIZMA
U petak, 8. prosinca 2023. godine, održan je Kvarnerski dan turizma u prepunoj dvorani opatijskog hotela Royal. Na ovoj već tradicionalnoj svečanosti u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera, ugošćeni su bili brojni turistički djelatnici, tvrtke i institucije s područja županije, a najboljima među njima uručena su posebna priznanja! Čestitke svima!

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA U SKLOPU PROJEKTA KVARNER FAMILY NASTAVLJA S EDUKACIJAMA I IZLETIMA ZA IZNAJMLJIVAČE
Turistička zajednica Kvarnera nastavlja sa jesenskim ciklusom edukacija i studijskih izleta namijenjenih Kvarner Family iznajmljivačima. Prvi izlet održan je 15. listopada, a slijede još dva i to na otok Rab i ponovno u Gorski kotar. Prva online edukacija iz jesenskog ciklusa održava se 27. listopada na temu "Održivost i energija u turizmu". Sve edukacije i izleti su besplatni, a više informacija potražite OVDJE.

 

  PLATAK OVE ZIME S NOVOM ŽIČAROM RADEŠEVO 2 - ČETVEROSEDEŽNICOM VRIJEDNOM PRIBLIŽNO 4,8 MILIJUNA EURA
Platak će u ovu zimu krenuti s novom žičarom Radeševo 2 - četverosedežnicom vrijednom približno 4,8 milijuna eura (33 milijuna kuna), najvećom investicijom u povijesti skijališta koju je u potpunosti financirala i provodi Primorsko-goranska županija putem Goranskog sportskog centra. Nova žičara dugačka je 800 metara, ima 114 stolaca, od kojih je dio opremljen nosačima za bicikle, a izgradnja je bila ugovorena sa zajednicom ponuditelja Strucon i Bartholet Maschinenbau. Tehnički pregled nove žičare i pratećih objekata je obavljen, u tehničkom pregledu sudjelovali su predstavnici investitora, projektanti, nadzorni inženjeri, predstavnici svih izvođača radova u procesu gradnje i opremanja te predstavnici javnopravnih tijela. Još slijedi pregled žičare od strane ovlaštene tvrtke kako bi žičara dobila dozvolu za rad te njeno svečano otvorenje odnosno službeni početak rada.

 

11. CRIKVENICA INTERNATIONAL HEALTH TOURISM KONFERENCIJA (CIHT 2023): DOMAĆI I SVJETSKI STRUČNJACI PREDSTAVIT ĆE NOVE TRENDOVE U ZDRAVSTVENOM TURIZMU, 26.10.-27.10.2023.
Zdravstveni turizam je važan sektor u globalnoj turističkoj ponudi, a njegova popularnost neprestano raste. Sve više građana diljem svijeta kombinira putovanje s medicinskim tretmanima, rehabilitacijom ili drugim oblicima zdravstvenih usluga. Hrvatska ima dugogodišnju tradiciju pružanja zdravstvenih usluga, prvenstveno zahvaljujući povoljnoj klimi, prirodnim ljekovitim činiteljima i velikom broju uspješnih zdravstvenih ustanova. S ciljem prezentiranja, informiranja i istraživanja najnovijih trendova i inovacija u području zdravstvenog turizma u Crikvenici se uskoro održava 11. Crikvenica International Health Tourism konferencija (CIHT 2023). Svjetski i domaći stručnjaci iz zdravstvenog turizma okupit će se na 11. Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT) koja će se 26. i 27. listopada, u organizaciji Turističke zajednice Grada Crikvenice i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, održati u Hotelu Miramare u Crikvenici. Ove će godine crikvenički hotel premijerno postati mjesto susreta eminentnih predavača iz područja zdravstvenog turizma.
Neke od ovogodišnjih tema konferencije bit će potencijali daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma Kvarnera, ali i cijele Hrvatske, na koji način umjetna inteligencija može unaprijediti poslovanje u domeni zdravstvenog turizma, zašto je šumska kupka sve popularnija u sklopu zdravstvene turističke ponude… Svoja iskustva i znanja podijelit će čak 15 predavača iz 7 različitih zemalja. Ove godine očekuje se da će na konferenciji prisustvovati više od 200 domaćih i inozemnih sudionika. Registracija je obavezna, a sudjelovati se može na lokaciji u hotelu Miramare ili online. Online sudjelovanje je besplatno, dok kotizacija za sudjelovanje na licu mjesta iznosi 200,00 €.

 

TZ Kvarnera zajedno sa partnerima Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Zadrugom proizvođača - udruženjem vinara Kvarner Wines potpisala je ugovor o pristupanju poslovnoj platformi Europska regija gastronomije i osvajanju titule Europske regije gastronomije 2026. godine.

 

OBJAVLJEN JE NOVI KVARNER MAGAZIN ZA 2023. GODINU!
Turistička zajednica Primorsko-goranske županije objavila je najnovije izdanje Kvarner Magazina za 2023. godinu. Preuzmite naš Kvarner Magazin i na 50-ak stranica otkrijte novosti u turističkoj ponudi regije, ali i zanimljive savjete što posjetiti, zatim kartu regije, popis hotela, hostela i kampova... Novo izdanje magazina potražite OVDJE.

 

Novčana jedinica Hrvatske od 1. siječnja 2023. godine je euro (EUR), koji postaje jedino službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i koji je zamijenio dosadašnju kunu. Novčanice su dostupne u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100 te 200 eura, a u upotrebi su kovanice od 1 i 2 eura te 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centi.

 

OD 1. SIJEČNJA 2023. HRVATSKA U SCHENGENU
Od 1. siječnja 2023. godine Hrvatska postaje dio Schengenskog područja. To znači da više neće biti graničnih kontrola osoba prilikom ulaska ili izlaska iz Hrvatske na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima s državama članicama EU, dok će se kontrole u zračnim lukama provoditi do 26. ožujka 2023. godine.

 

Od 19. prosinca 2022. do 18. siječnja 2023. godine otvoreno je javno savjetovanje na temu Nacrta prijedloga Plana razvoja turizma Primorsko-goranske županije do 2030. godine. U javno savjetovanje mogu se uključiti svi građani i pravne osobe s područja županije.
Više informacija potražite na poveznici: Savjetovanja s javnošću | Primorsko-goranska županija (pgz.hr)

 

U petak, 9. prosinca 2022. godine, održan je Kvarnerski dan turizma u prepunoj dvorani opatijskog hotela Royal. Na ovoj već tradicionalnoj svečanosti u organizaciji Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, ugošćeni su bili brojni turistički djelatnici, tvrtke i institucije s područja županije, a najboljima među njima uručena su posebna priznanja - i to njih 63! Čestitke svima!

 

Edukacije imaju za cilj pomoći u rješavanju izazova iznajmljivanja, ali i podići kvalitetu cjelokupne usluge u domaćinstvu naše Županije.
Radionice se održavaju 7. prosinca i 14. prosinca s početkom u 17 sati. Više informacija o programu i načinu prijave potražite OVDJE.

 

Europska komisija za turizam dodijelila je Turističkoj zajednici Primorsko-goranske županije prvo mjesto za projekt održivog turizma "Kvarner Maritime Heritage" na natječaju Europske mreže kulturnog turizma (ECTN). Time je brend Turističke zajednice Primorsko-goranske županije proglašen najboljim ovogodišnjim tematskim proizvodom održivog kulturnog turizma u Europi!

 

OBJAVLJEN NOVI MICHELIN GUDIE CROATIA 2022: 3 KVARNERSKA RESTORANA S JEDNOM MICHELIN ZVJEZDICOM, A 4 RESTORANA DOBILA MICHELIN PREPORUKU!
Novom selekcijom Michelina za 2022. godinu, svoju prestižnu Michelinovu zvjezdicu i dalje nose 3 kvarnerska restorana: Draga di Lovrana (Lovran), Nebo Restaurant & Lounge (Rijeka) i Alfred Keller (Mali Lošinj). Uz restorane s MICHELINOVOM zvjezdicom, 4 kvarnerska restorana imaju i preporuku ovog renomiranog gastronomskog vodiča: Navis (Opatija), Villa Ariston (Opatija), Johnson (Mošćenička Draga) i Matsunoki (Mali Lošinj).

   

11 KVARNERSKIH VINA I PJENUŠACA OSVOJILO MEDALJE NA DECANTER WORLD WINE AWARDS 2022
Na najvećem i najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu - Decanter World Wine Awards 2022 - kvarnerski vinari osvojili su ukupno 11 medalja, 3 srebra i 8 bronci. Ove godine na natjecanje je bio prijavljen najveći broj vina ikad, njih čak 18.244 iz 54 zemlje.
Srebro su osvojila 2 vina i 1 pjenušac s Kvarnera - „Kapitul“ Vinarije Šipun Dobrinčić s 93 boda najbolje je ocijenjeno vino s Kvarnera na Decanteru, zatim pjenušac „San Marino“ Vinske kuće Pavlomir koji je zaslužio 91 bod te „Sansigot“ Grand Village estate Vinery iz Selca s 90 bodova.
Na Kvarner je stiglo i 8 bronci, a zaslužili su ih „Barrique 225 Cabernet Sauvignon“ Vinske kuće Pavlomir i pjenušac „Valomet Brut Nature“ PZ Vrbnik s po 89 bodova, „Žlahtina Gospoja 2021.“ Vinarije Gospoja s 88 bodova, „Prošek“ Katunar Estate Winery s 87 bodova, pjenušac „1288 Brut“ Vinske kuće Pavlomir s 87 bodova, „Vrbnička žlahtina Zlatna“ PZ Vrbnik s 87 bodova, „Amfora 246“ OPG Plovanić vina s 87 bodova i „Sveta Nedilja“ Vinarije Gospoja s 86 bodova.
Gotovo sva nagrađena vina proizvedena su od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti.

 

Dana 27.6.2022. godine s početkom u 10 sati na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija održava se okrugli stol "Forum održive gastronomije", gdje je TZ Kvarnera suorganizator, a direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov je jedan od panelista.
Ciljevi okruglog stola: promocija održivog i odgovornog turizma, educiranje ugostitelja/
hotelijera/stanovništva o prednostima korištenja ekološki uzgojenih, sezonskih i lokalnih namirnica u pripremi jela, educiranje o nužnosti uvrštavanja zdravih i lokalnih namirnica u ugostiteljsku ponudu, povezivanje s lokalnim OPG-ovima radi redovite opskrbe svježim namirnicama, poticanje lokalnog stanovništva na uzgoj i proizvodnju.
Svi zainteresirani se mogu prijaviti OVDJE.

 

Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije organizira online edukacije za iznajmljivače. Edukacije imaju za cilj pomoći u rješavanju izazova iznajmljivanja ali i podići kvalitetu cjelokupne usluge u domaćinstvu naše Županije.
Sudjelovanje je besplatno, a svi zainteresirani se mogu prijaviti putem QR koda OVDJE ili direktno putem poveznice: https://forms.gle/QRcLz9xr9eFSZfjL7
Edukacije se odvijaju putem Microsoft Teams platforme.
Predavanja:
> 31.5.2022. u 17 sati - REKATEGORIZACIJA I POREZNI ASPEKTI POSLOVANJA U OBITELJSKOM SMJEŠTAJU
> 9.6.2022. u 17 sati - KVARNER FAMILY - KVALITETA OBITELJSKOG SMJEŠTAJA NA KVARNERU S PRIMJERIMA DOBRE PRAKSE

   

ONLINE PLAĆANJE TURISTIČKE PRISTOJBE ZA NAUTIČARE
Portal: www.nautika.evisitor.hr
Turističku pristojbu možete platiti prema dužini plovila ili prema broju osoba koje će boraviti na plovilu.
Više informacija i cjenik potražite OVDJE.


WRC CROATIA RALLY 2022 – najpopularnije automobilističko natjecanje u svijetu u travnju stiže u Hrvatsku i na Kvarner
Najpopularnije automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 i najveće sportsko događanje u travnju stiže u Hrvatsku i na Kvarner. Natjecanje je upisano u kalendar Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i Kalendar Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) te se boduje za FIA svjetsko prvenstvo u rally-u. Ukupno 66 posada s pet kontinenata, iz 26 zemalja, od čega 8 hrvatskih natjecat će se na atraktivnim brzinskim ispitima koji se od 21. do 24. travnja voze kroz pet hrvatskih županija: Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Primorsko-goransku županiju.
Brzinski ispiti na području Kvarnera (odnosno Primorsko-goranske županije) na rasporedu su 23.4.2022. godine i to od Gornjeg Jelenja do Platka i Grobničkog polja, a na Platku će se nalaziti i Fan zona. Ulaznice za Fan zone mogu se kupiti online na: https://www.ulaznice.hr/web/WRC_Croatia-Rally_2022.
WRC (World Rally Championship) najpopularnije je automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 kojega redovito prati preko 250 TV postaja i oko 836 milijuna ljudi u cijelom svijetu.  Hrvatska je, nakon dugogodišnjih nadmetanja s puno bogatijim državama, u 2021. godini po prvi puta dobila priliku organizirati jednu etapu svjetskog prvenstva koja se održala u travnju u Zagrebu i okolici pod nazivom WRC Croatia Rally. Dobra je vijest da će Hrvatska naredne tri godine biti domaćinom ove atraktivne rally utrke.

 

4 ISLANDS MTB STAGE RACE – licencirana od strane Epic Serious Ironman grupe kao Legend Race
Od 19. do 23. travnja preko 4 kvarnerska otoka - Krka, Cresa, Lošinja i Raba - vozi se 7. izdanje jedinstvenog događanja u svijetu brdskog biciklizma, "4 Islands MTB Stage Race". S 270 kilometara staze i preko 6000 metara ukupnog visinskog uspona kvarnerski otoci pravi su izazov kako za profesionalne tako i za rekreativne MTB vozače iz cijelog svijeta. Od ove godine utrka je licencirana od strane Epic Serious IRONMAN grupe kao LEGEND race, a još od 2018. godine utrka se boduje po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu UCI i spada u visoku kategoriju S1 utrke, što znači da natjecatelji utrke svojim nacionalnim timovima prikupljaju bodove za nastup na Olimpijskim igrama!
Prekrasni i slikoviti krajolici kvarnerskih otoka te odlična organizacija stavili su ovu utrku u kalendar mnogih MTB entuzijasta, što i ne čudi budući da je utrka proglašena kao jedna od najboljih u Europi.

   

Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije organiziraju Okrugli stol na temu
"KVARNER - ODRŽIVA DESTINACIJA
novim investicijama u hotelijerstvu do cilja"

Okrugli stol održava se u utorak, 19.10.2021. godine, s početkom u 11 sati na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija (u prostorima knjižnice).
Detaljan program i informacije o panelistima pronađite OVDJE.
Prijave na Okrugli stol su obavezne i zaprimat će se putem poveznice: https://forms.gle/SBPXNBgVqUR9YnFr7
Broj prijava je ograničen zbog epidemioloških mjera.

  

Michelin zvjezdice i preporuke na Kvarneru
Uživajte u jedinstvenoj gourmet ponudi kvarnerskih restorana koji su ponosni nositelji Michelinovih zvjezdica i preporuka:
Restoran Draga di Lovrana, Lovranska Draga - One MICHELIN Star
Restoran Nebo, Hilton Costabella Resort & Spa, Rijeka - One MICHELIN Star
Restoran Alfred Keller, Boutique Hotel Alhambra, Mali Lošinj - One MICHELIN Star
Restorani Navis i Villa Ariston u Opatiji i restoran Matsunoki (hotel Bellevue), Mali Lošinj - preporuka Michelin Plate: Good cooking

 

Novi pet friendly vodič po Kvarneru
Novi pet friendly vodič na gotovo sedamdeset stranica nudi korisne savjete i ideje za vlasnike pasa kao npr. kamo na izlet ili u šetnju, smještaj i plaže za pse, ali i ostale korisne informacije vezano uz ponašanje sa psom, propise za ulazak u Hrvatsku, zdravlje psa i slično. Vodič je dostupan u digitalnom izdanju na hrvatskom i engleskom jeziku.

  

Mali Lošinj među TOP 100 zelenih destinacija svijeta
Svake godine natjecanje "Top 100 destinacijskih priča o održivosti" prikuplja priče o dobroj praksi destinacija diljem svijeta koje se zatim dijele kao inspirativni primjeri drugima. Ove godine grad Mali Lošinj našao je svoje mjesto među 100 zelenih destinacija svijeta zahvaljujući jedinstvenom spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije - drvenom jedrenjaku logeru Nerezinac. Njegovom restauracijom te preobrazbom u interpretacijski centar, ostvarena je jedinstvena turistička infrastruktura - muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih otočnih mjesta.
Projekt Loger Nerezinac također je ušao u finale izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma - Destination of Sustainable Cultural Tourism, kojeg provodi Europska mreža kulturnog turizma (ECTN).


U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije u listopadu organiziraju Okrugli stol na temu: "Kvarner - održiva turistička destinacija"
Svjetska turistička organizacija (UNWTO) ovogodišnji Svjetski dan turizma posvetila je temi "Turizam za uključivi rast", čime se želi naglasiti kako iza svake turističke statistike i svakog ostvarenog noćenja i dolaska stoji osoba i samim time turizam kao djelatnost na globalnoj razini postaje spona između gospodarstva i društva. Pojam "uključivi rast" podrazumijeva pravednu priliku koju bi svaka osoba obuhvaćena ekonomskim rastom trebala dobiti, a u turističkom smislu to znači da bi mogućnost putovanja trebala biti dostupna i omogućena svakome i da bi korist od turizma trebali imati svi - jednako i destinacije i turisti i svi ostali dionici direktno ili indirektno uključeni.
Svjetski dan turizma obilježava se od 1980. godine i to uvijek na dan 27. rujna. Svake godine Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u fokus stavi drugu temu kroz koju se radi na jačanju svijesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor može dati u postizanju ciljeva održivog razvoja.
Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije već tradicionalno ovaj dan posvećen turizmu obilježavaju zajednički. Tako će ove godine biti organiziran Okrugli stol "Kvarner - održiva turistička destinacija" koji će obraditi temu održivog razvoja turizma i energetske učinkovitosti u turizmu, posebice u velikim hotelskim kućama i hotelskim grupacijama na Kvarneru. Okrugli stol održat će se 12. listopada 2021. godine na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a okupit će sve važne predstavnike javnih i znanstvenih institucija s regionalne i državne razine te predstavnike turističkog gospodarstva.

 

Svjetski poznati tenisač i vrhunski trener Ivan Ljubičić pokreće tenisku akademiju na Lošinju
Slavni hrvatski tenisač i vrhunski trener Ivan Ljubičić na otoku Lošinju pokreće Ljubičić tenisku akademiju. Ljubičić je igrao tenis na najvišem profesionalnom nivou, a danas radi s nekima od najboljih igrača svih vremena poput Rogera Federera, čiji je trener. Oko sebe je okupio tim profesionalnih tenisača među kojima su i mnoga poznata imena kao što su Matteo Berrettini, Borna Ćorić i Donna Vekić, ali i snažan tim vrhunskih trenera i ostalog osoblja, među kojima su neki od najboljih svjetskih trenera, koji će svoje znanje i iskustvo staviti na raspolaganje polaznicima Akademije. Takav tim će ovu tenisku Akademiju odmah učiniti jednim od najjačih teniskih centara u svijetu.
Ova jedinstvena sportska priča realizacija je suradnje Ivana Ljubičića i brenda Lošinj Hotels & Villas s ciljem okupljanja profesionalnih igrača, ali i teniskih entuzijasta te aktivnih amatera, kao i svih koji jednostavno žele iskustvo sportskih aktivnosti na jedinstvenom otoku vitalnosti poznatom po brojnim prirodnim posebnostima, ljekovitom mediteranskom zraku i s gotovo 200 sunčanih dana u godini.

 

Otvoren Centar za posjetitelje "Velike zvijeri" u srcu Gorskog kotara
Jeste li znali da je Kvarner jedno od rijetkih područja u Europi koje još uvijek nastanjuju sve tri velike europske zvijeri: medvjed, vuk i ris?
Upravo zato je u srcu Gorskog kotara, u Staroj Sušici otvoren Centar za posjetitelje "Velike zvijeri", posvećen smeđem medvjedu, sivom vuku i euroazijskom risu, projekt JU Prirode. Centar se smjestio u zgradi kraj slavnoga frankopanskog dvorca u Staroj Sušici, svega desetak minuta vožnje od izlaza Ravna Gora na autocesti Rijeka - Zagreb. Njegov izložbeno-edukacijski postav na jedinstven način razotkriva tajanstven život najvećih europskih predatora. Uz Goranski bestijarij, zbirku istinitih zgoda i nezgoda ljudi i velikih zvijeri u Gorskom kotaru, zatim Male slikovnice o velikim zvijerima, kreirani su i atraktivni suveniri, a u Centru će se održavati i brojne aktivnosti poput edukativnih radionica, pripovijedanja priča i slično. Do kraja mjeseca kolovoza Centar je otvoren svakog dana od 10 do 18 sati. 

 

Najnovije izdanje poznatog njemačkog ADAC Reisemagazina posvećeno Kvarneru i Istri
Kvarneru i Istri posvećeno je čak 59 stranica i naslovnica u poznatom njemačkom dvomjesečniku - ADAC Reisemagazin, u izdanju za svibanj i lipanj 2021. godine. To je rezultat uspješne suradnje Turističke zajednice Kvarnera i ART RedaktionsTeama.
ADAC Reisemagazin ima čitateljsku publiku od 740.000 po svakom izdanju i kao takav ubraja se među vodeće publikacije o putovanjima u Njemačkoj. U najavi novog broja Reisemagazina kroz niz reportaža posvećenih kulturi, prirodi, nautičkom turizmu, gastronomiji, aktivnom odmoru i ostalim preporukama protežu se fascinantne fotografije kvarnerskog krajolika koje pozivaju i daju osjećaj da ste na odmoru čak i dok čitate. Na Kvarneru su istaknute posebne teme kao što je Rijeka - Europska prijestolnica kulture, Nacionalni park Risnjak i Gorski kotar, hoteli koji nude pogled koji ostavlja bez daha ili čarobni svijet kvarnerskih otoka koji poziva na jedrenje...  

 

Vina Kvarnera / Kvarner Wines - predstavljen novi turistički proizvod Turističke zajednice Kvarnera
Potpisivanjem sporazuma o suradnji između Turističke zajednica Kvarnera i zadruge "Vina Kvarnera", te dodjelom oznake kvalitete Vina Kvarnera / Kvarner Wines, potvrđena je uspješna suradnja na promociji kvarnerskih vina i Kvarnera kao turističke destinacije, kojoj je vinski i gastro-turizam od velikog značaja.
Oznaka Vina Kvarnera dodijeljivat će se proizvođačima vina te vinarijama s kušaonicama na području Kvarnera kao važnim mjestima za goste koja istovremeno podižu kvalitetu ponude u destinaciji ali i promoviraju naše jedinstvene eno i gastro delicije.
Turistička zajednica Kvarnera u sklopu razvoja turističkih proizvoda na Kvarneru, promovira i brendira gastronomiju s oznakom kvalitete "Kvarner Gourmet" i "Kvarner Food", pa je brend Kvarner Wines nastavak razvoja, kako u smislu zajedničkih aktivnosti sa Zadrugom, tako i u smislu promocije naše bogate eno-gastro destinacije.
Zadruga "Vina Kvarnera" okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske podregije Kvarner i Hrvatsko primorje, na kojoj se godišnje proizvede više od 2 milijuna litara vina, više je od 200 hektara vinograda, a od toga oko 150 hektara zasađeno je žlahtinom.
S godišnjih preko 50.000 boca pjenušaca, Kvarner je treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti.

 

Kvarner predstavljen u popularnom francuskom ženskom tjedniku
U sklopu jednog od najznačajnijih francuskih ženskih tjednih časopisa Femme Actuelle, kojeg prati preko 3,2 milijuna francuskih čitatelja, objavljen je odličan članak novinara Jean-Pierre Reymonda o Kvarneru s naglaskom na Rijeku i Opatiju.
Članak pod nazivom "Voyage en Croatie: notre idée d'itinéraire pour découvrir le nord du pays" ("Putovanje u Hrvatsku: ideje za otkrivanje sjevera Hrvatske"), realiziran je uz potporu predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj i Turističke zajednice Kvarnera, a predstavlja Rijeku kao primjer nekoć industrijskog, a danas kulturnog grada i Opatiju kao "nonšalantnu i aristokratsku" te najstariju hrvatsku turističku destinaciju, zatim njezinu čuvenu šetnicu Lungomare. U članku su, uz Rijeku i Opatiju, spomenuti i Mošćenička Draga, otoci Krk i Cresa.

 

I u 2021. godini vlakom iz Češke i Slovačke do Rijeke
Nakon odličnih prošlogodišnjih rezultata i velikog broja prevezenih putnika, najveći srednjoeuropski privatni željeznički prijevoznik RegioJet iz Češke i ove godine uvodi liniju za Hrvatsku. Prva vožnja planirana je za petak, 28. svibnja 2021. godine, a prometovat će na novoj relaciji Prag - Brno - Bratislava - Budimpešta - Zagreb - Rijeka ili Split.
Željezničke veze imat će sličan vozni red kao i prošle godine. Polasci iz Praga su popodne u 16:46 sati, iz Bratislave u 21:17 sati, a iz Budimpešte pet minuta iza ponoći.
Novost za 2021. godinu je puno veći broj autobusnih veza, pa će tako putnike u Rijeci, Gračacu i Splitu čekati autobusi koji će ih dalje prevesti do skoro pa svih destinacija na hrvatskoj obali - od Istre do Dubrovnika. Linije vlakovima i autobusima prometovat će do 27. rujna 2021. godine.

 

Kvarneru potvrđeno domaćinstvo Svjetskog SKÅL kongresa 2022. godine
Na Generalnoj sjednici skupštine SKÅL International-a, međunarodne organizacije turističkih menadžera, Kvarneru je jednoglasno potvrđeno domaćinstvo Svjetskog Skål kongresa i novi termin održavanja u 2022. godini (13.10.- 18.10.2022.). Kako je uslijed, pandemije virusa COVID-19 otkazano održavanje Svjetskog Skål kongresa, koji se tijekom listopada ove godine trebao održavati u Opatiji i Rijeci, pod motom "SKÅL CONGRESS IN THE EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE 2020", turistički djelatnici s Kvarnera nisu odustali od ove jedinstvene prilike da predstavnicima ovog najvećeg svjetskog udruženja turističkih profesionalaca predstave svoju regiju.

  

EU projekt "Mala barka" proglašen najboljim EU projektom prekogranične suradnje
Projekt "Mala Barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana" nositelj kojeg je Primorsko-goranska županija, a Turistička zajednica Kvarnera jedan od partnera, proglašen je najboljim EU projektom hrvatskih županija u kategoriji prekogranične suradnje!
Prekogranični EU projekt "Mala barka 2", bio je vrijedan više od 2 milijuna eura i uključivao je ukupno 8 partnera iz Kvarnera, Istre i Slovenije. Kroz projekt nadograđena je pomorska mreža sjevernog Jadrana stvaranjem malih plovećih "muzeja na otvorenom" - obnovljene su tradicijske drvene barke koje predstavljaju pomorske markacije našeg prekograničnog odredišta te su uređeni interpretacijski centri u Krku i Lošinju. Najveća atrakcija sigurno je ploveći Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac

 

Lonely Planet Magazine:
Regija Kvarner u "TOP 10 regija" koje trebate posjetiti u 2020. godini i nositelj godišnje nagrade "Best In Travel 2020"


Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020
"Rijeka 2020 - Luka različitosti", prvi hrvatski grad s titulom Europska prijestolnica kulture

 

Lonely Planet o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade
Vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet u svom najnovijem članku piše o Hrvatskoj kao idealnoj destinaciji za digitalne nomade
https://www.lonelyplanet.com/articles/croatia-residency-scheme-remote-work

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture