INFORMACIJE I AKTUALNOSTI VEZANO UZ COVID-19:

Ulazak u Republiku Hrvatsku dozvoljen je svim putnicima, uz uvažavanje uvjeta ulaska koji su bili važeći prije epidemije COVID-19.



Turističke vize:
Do daljnjega se sva komunikacija vezano uz pribavljanje potrebnih informacija u vezi s hrvatskim viznim sustavom obavlja putem maila na vize@mvep.hr.
Do daljnjega je i dostava i pohrana jamstvenih pisama moguća isključivo poštom na adresu: Služba za vize, Petretićev trg 2, 10000 Zagreb. 

  

POPIS LOKACIJA NA KVARNERU NA KOJIMA MOGUĆE OBAVITI TESTIRANJE NA COVID-19:
više informacija potražite O V D J E


 

TRENUTNE EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA PODRUČJE KVARNERA:
Jesu li hoteli, kampovi, hosteli, obiteljski smještaj i marine otvoreni? 
Da 
Jesu li ugostiteljski objekti otvoreni?
Da
Jesu li dozvoljena javna događanja i okupljanja? 
Da
Jesu li otvorene plaže, nacionalni parkovi, parkovi prirode i ostali rekreacijski sadržaji na otvorenom? 
Da
Jesu li otvorene teretane, fitness centri te sportski i rekreacijski centri u zatvorenom prostoru? 
Da
Jesu li otvorene trgovine i uslužne djelatnosti? 
Da
Jesu li otvoreni muzeji, galerije i ostali izložbeni prostori?
Da
 Održavaju li se profesionalne umjetničke izvedbe i programi? 
Da
 Održavaju li se kino projekcije?
Da
Jesu li otvorena casina? 
Da
 Odvija li se putnički prijevoz unutar zemlje bez ograničenja?
Da
 Obveza nošenja medicinskih maski ili maski za lice Obveza nošenja vrijedi samo za zdravstveni sustav i ustanove socijalne skrbi (zaposlenici i pacijenti).

Preporuča se nošenje medicinskih maski ili maski za lice u sljedećim situacijama:
- u svim zatvorenim prostorima kad nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 2 metra Medicinske maske ili maske za lice obvezne su i:
- na javnim događanjima i okupljanjima u zatvorenom;
- na sportskim natjecanjima u zatvorenim prostorima;
- na vjerskim obredima i okupljanjima u zatvorenim prostorima;
- u prodavaonicama, uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima (gosti i djelatnici);
- u trgovačkim društvima, ustanovama i institucijama koji rade sa strankama i/ili posjetiteljima (stranke, posjetitelji i djelatnici).
 
  

Safe Stay in Croatia

Kod rezervacije i ulaska u objekt ili turističku lokaciju, obratite pozornost na to ima li jasno istaknutu oznaku Safe stay in Croatia kako biste bili sigurni da su na lokaciji poduzete propisane epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite.

 

Dodatne zdravstvene i sigurnosne mjere na snazi:
• Poštovati sigurnosne i higijenske mjere.
• Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
• Usluge plaćanja obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.
• U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah//otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
• U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajući simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194. 

 

Županijski centar 112 Rijeka: +385 112 

Pozivni centar za COVID-19: +385 113

Info centar za COVID-19 Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i UNIRI: +385 51 554 801

________________________________________________________________________________

 

OSOBNI DOKUMENTI

Putovnica ili neki drugi dokument za identifikaciju nužni su za vrijeme boravka u Hrvatskoj. Posjetitelji mogu ostati u zemlji tri mjeseca.
Na traženje policijskog službenika vaša je obveza pokazati mu identifikacijski dokument. Gubitak putovnice ili drugoga osobnog dokumenta mora se odmah prijaviti u najbližoj policijskoj postaji. Policija će vam izdati službenu prijavu o gubitku dokumenta.

PROMET

Ako upravljate vozilom, obvezno je da sa sobom imate vozačku dozvolu, prometnu dozvolu vozila i zelenu kartu (za strance). Sve osobe u vozilu moraju biti vezane sigurnosnim pojasevima. Tijekom vožnje vozaču je zabranjena uporaba mobilnih uređaja (osim handsfree). Zabranjena je također vožnja pod utjecajem alkohola (0,5 g/kg) te vožnja pod utjecajem opojne droge. Molimo vas da poštujte ograničenja brzine i zapovijedi policijskih službenika koji upravljaju prometom.
Ako ste sudionik prometne nesreće, pozovite policiju na telefon broj 192 ili 112. Ako je potrebno, pozovite hitnu pomoć na broj 112. Ostanite na mjestu događaja do dolaska policije.
Ako je riječ o prometnoj nesreći samo s materijalnom štetom, pozovite policiju. Također možete fotografirati položaj vozila, ukloniti ga s kolnika i pričekati dolazak policije. U međuvremenu popunite Europsko izvješće o prometnoj nesreći.

OSOBNA SIGURNOST I SIGURNOST VAŠE IMOVINE

Stopa kriminala u Hrvatskoj niža je nego u drugim zemljama EU. Ipak, podsjećamo vas na nekoliko univerzalnih mjera opreza koje će pomoći da ne postanete žrtva kaznenog djela:
- Obvezno zaključavajte vozilo i ne ostavljajte na vidljivom mjestu vrijedne predmete (torbice, novčarke, mobitele...).
- Ne ostavljajte prtljagu bez nadzora i ne držite sve osobne dokumente i novac na jednom mjestu i bez nadzora.
- Prilikom boravka na plaži odnosno kupanja, ne ostavljajte osobne stvari (fotoaparate, ključeve od vozila, novac...) bez nadzora.
- Budite oprezni kad podižete novac na bankomatu, posebice u kasnim noćnim satima. Ne nosite sa sobom PIN. Ne mijenjajte novac na ulici.
- Ne pokazujte novčanik s većom svotom novca, a osobito pazite prilikom plaćanja na tržnicama, u trgovačkim centrima, ugostiteljskim objektima itd.
- Ne nasjedajte na razne trikove: snalažljivost varalica ne poznaje granice. Ne budite lakovjerni!
- Sve vrste droga u Hrvatskoj su ilegalne i njihovo posjedovanje i konzumiranje podliježe Prekršajnom i Kaznenom zakonu.

Ako doživite bilo kakvu neugodnost ili primijetite da vam nešto nedostaje, molimo vas da se odmah obratite policiji na broj 192. Uočite li počinitelja kaznenog djela kako bježi, pokušajte upamtiti što više detalja i karakteristične tjelesne značajke – time ćete nam pomoći u njegovu pronalaženju. Zbog očuvanja tragova, prije dolaska policije ništa ne dirajte i ne krećite se bez potrebe po mjestu događaja.

OSTALE PREPORUKE ZA SIGURAN ODMOR potražite OVDJE.

 

AKO STE NAUTIČAR...

Podsjećamo vas:
- Voditelj jahte ili brodice u međunarodnom prometu koji uplovi u teritorijalno more Republike Hrvatske obvezan je zbog obavljanja granične kontrole najkraćim plovnim putem uploviti u najbližu luku u kojoj se nalazi pomorski granični prijelaz.
- Kad vozite gliser, budite od obale udaljeni najmanje 300 metara te ga također ne vozite na nepropisanim prostorima.

Ne plovite na udaljenosti manjoj od:
- 300 m od obale s brodovima i brodicama za sport i zabavu,
-  50 m od obale motornim brodicama i jedrilicama.

Brodicama se ne približavajte na udaljenost od:
-  50 m od ograde uređene plaže brodicama,
- 150 m od obale prirodne plaže.

Za ronjenje i podvodne aktivnosti savjetujemo da se obratite ovlaštenim ronilačkim centrima. Preporučujemo vam ronjenje s instruktorom ili u paru zbog vaše sigurnosti. Za sva pitanja u vezi sigurnosti plovidbe obratite se mjerodavnoj lučkoj kapetaniji.

AKO KAMPIRATE…

Kampirajte na mjestima gdje je kampiranje dopušteno. „Divlje“ kampiranje je zabranjeno! Zabranjeno je pokraj prometnica, na parkiralištima ili na skrovitim mjestima. Zabranjeno je loženje vatre na otvorenim prostorima i u blizini šuma. Opušci cigareta ili neugašene šibice mogu izazvati požar, zato vas molimo da provjerite jeste li ih ugasili.

OBVEZE PRIJAVE STRANIH I DOMAĆIH GOSTIJU

Vaš boravak u Republici Hrvatskoj prijavit će registrirani pružatelj usluge smještaja (hoteli, autokampovi, marine, privatni iznajmljivači apartmana). Molimo vas da zbog vaše udobnosti i ostvarivanja prava provjerite jeste li prijavljeni za cijelo vrijeme svog boravka, od dana dolaska do dana odlaska. Ako će vaš smještaj biti izvan navedenih objekata ili posjedujete vlastiti objekt u kojem ćete biti smješteni, obvezni ste se prijaviti u turističkoj zajednici u mjestu boravka u roku od 24 sata od ulaska u Republiku Hrvatsku.

VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI

Centar 112: +385 112
Hitna pomoć: +385 194
Pomoć na cesti: +385 1987
Policija: +385 192
Vatrogasci: +385 193
Hrvatska gorska služba spašavanja: +385 112
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru: +385 195
Kvarner info „Vrata Jadrana“: +385 51 623 333, 628 888
Pozivni broj za Hrvatsku i za regiju Kvarner: +385 (0)51
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture