Kvarner newsletter / broj 47

Rijeka
Legendarna “Marina” postaje brod-hotel

Uz brojne postojeće atrakcije Rijeka će od sljedeće turističke sezone imati još jednu – hotel na vodi, koji će biti uređen u nekad najstarijem putničkom brodu na svijetu, legendarnoj “Marini”, čiji je plovidbeni red završio 2005. godine, no sudbina joj je ponovo namijenila turističku važnost.

Do “umirovljenja” 2005. godine najstariji putnički brod na svijetu s plovidbenom dozvolom, “Marina” će početkom sljedeće turističke sezone postati turistička zvijezda. Legendarni brod bit će pretvoren u atraktivan brod-hotel s oko šezdesetak ležajeva u kategoriji tri zvjezdice, s restoranom, caffe barom, zabavnim sadržajima te mini-wellnessom, a bit će usidren u riječkoj luci. Do tada će raditi kao ugostiteljski objekt, baš kao i u blizini usidrena “Arca Fiumana”, brod koji je već godinama jedan od atraktivnijih klubova u Rijeci.

Od svoje posljednje plovidbe “Marina” je bila usidrena u lošinjskoj luci, gdje je započela njezina nova, ugostiteljska uloga, no nedavno je preseljena u Rijeku gdje će je vlasnik pretvoriti u plutajući hotel.

“Marina” je sagrađena 1936. godine u Danskoj po narudžbi švedskog brodara i prvotno se zvala “Kron Princessan Ingrid”, prema kumi broda, tadašnjoj švedskoj princezi, a kasnije danskoj kraljici. Brod je godinama plovio na liniji Friedrichshafen – Göteborg, dok ga nisu zamijenili novi, veći i suvremeniji brodovi. Izvorno je bio dugačak 64 metra, no nakon 14 godina plovidbe produžen je za osam metara čime je dobiven kapacitet od tristo mjesta, a postizao je brzinu od 14 čvorova. Brod je u međuvremenu preimenovan, a “Marinu” je u Hrvatsku dovela tvrtka Lošinjska plovidba koja ga je kupila 1969. godine.

“Marina” je od tada najprije plovila za Rijeku iz Malog Lošinja, kasnije i s Cresa odnosno iz Rapca, kratko vrijeme plovila je i na liniji prema talijanskom gradu Riminiju, da bi 1971. godine započela 34-godišnju rutu koja je Lošinj spajala s Istrom i Dalmacijom.